- Linia do produkcji serków ziarnistych typu cottage cheese lub grani
- Linie do produkcji napojów fermentowanych
- Linie do produkcji twarogu tradycyjnego
- Linie do produkcji serów typu solan
- Linie do produkcji serów dojrzewających
- Linie do produkcji proszku mlecznego i serwatkowego
- Instalacje odzysku chłodu i ciepła
- Atomatyczne solownie
- Linie do krystalizacji serwatki
- Linie do pakowania serów z wykorzystaniem robota
- Linie do ultrafiltracji i nanofiltracji soków
- Urządzenia dla mleczarstwa
- Armatura kwasoodporna
-
Linia do produkcji serków ziarnistych typu cottage cheese lub grani
Linia na bazie kotłów jest nowoczesnym układem zapewniającym:
- zmechanizowane i automatyzowane przeprowadzenie procesów technologicznych w zamkniętych urządzeniach z możliwością uzyskania warunków sterylnych
- uzyskanie wysokiej jakości produktu o kształtnym ziarnie,
- automatyczne mycie całości linii
-
Linie do produkcji napojów fermentowanych
Oferujemy linie do produkcji napojów fermentowanych: jogurtu naturalnego i smakowego, biojogurtu, kefiru, mleka ukwaszonego smietany oraz maślanki.
Oferowane przez nas linie są projektowane z uwzględnieniem potrzeb klienta oraz warunków będących w danym zakładzie i charakteryzują się m.in.:
- aseptycznymi warunkami produkcji
- możliwością wytwarzania szerokiej gamy produktów na tej samej linii
- automatycznej kontroli procesu produkcyjnego
-
Linie do produkcji twarogu tradycyjnego
Produkcja twarogu tradycyjnego odbywa się kotłach koagulacyjnych i na prasach twarożkarskich w technologii chustowej.
-
Linie do produkcji serów typu solan
-
Linie do produkcji serów dojrzewających
Linie przeznaczone są do produkcji serów typu holenderskiego w technologii formowania w formach lub multiformach z tworzywa sztucznego. Przebieg procesu technologicznego jest zautomatyzowany.
-
Linie do produkcji proszku mlecznego i serwatkowego
Linie suszarnicze przeznaczone są do proszkowania mleka odtłuszczonego, mleka pełnego i serwatki. Na wyparkach można ponadto zagęszczać soki owocowe oraz inne roztwory o właściwościach fizykochemicznych zbliżonych do mleka. W suszarniach rozpyłowych można suszyć inne produkty o właściwościach fizykochemicznych zbliżonych do mleka zagęszczonego np. jaja, koncentrat buraczany.
-
Instalacje odzysku chłodu i ciepła
Instalacja odzysku ciepła i chłodu przeznaczona jest dla zakładów produkcyjnych gdzie proces technologiczny wymaga podgrzania i ochłodzenia produktów. (bez możliwości regeneracji ciepła).
Wykorzystano tu wodę jako czynnik pośredni.
Zastosowanie wody będącej nośnikiem energii pozwala na akumulację energii i w odpowiednim momencie cyklu produkcyjnego jej wykorzystanie do procesów oziębiania i podgrzewania produktu.
Korzyści z zastosowania instalacji
- zmniejszenie zużycia pary
- zmniejszanie zużycia wody lodowej
- zmniejszenie do 0 zużycia wody technologicznej wykorzystywanej do procesów schładzania
- zmniejszenie ilości ścieków
W związku z tym następuje szybki zwrot kosztów inwestycji
-
Atomatyczne solownie
-
Linie do krystalizacji serwatki
-
Linie do pakowania serów z wykorzystaniem robota
-
Linie do ultrafiltracji i nanofiltracji soków
Urządzenie do filtracji soków owocowych metodą filtracji membranowej typu „cross-flow” posiada zdolność separacji soku owocowego na jego składniki w zależności od ich budowy molekularnej, kształtu i wielkości. Właściwości rozdziału determinuje rozmiar porów zastosowanej membrany.
DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI MODUŁÓW MEMBRANOWYCH
Granica rozdziału: masa cząsteczkowa 150.000 (odnosi się do globularnej cząsteczki standardowej).
Ciśnienia:
- normalne: ciśnienie wejściowe 5,0 bar
- ciśnienie podstawowe 1,8 bar
- ciśnienie wejściowe maks.: 6,0 bar
- ciśnienie podstawowe min.: 0,7 bar
Temperatury: normalna: 52-55°C maks. 57°C
Zakres pH: stabilność przy pH 1,5 – 12 (w zależności od temperatury)
Przepuszczalność (flux) wody: 400 – 600 l/m2h przy czystych membranach
Przepuszczalność (flux) produktu: ok. 80 – 120 l/m2h w przypadku soku jabłkowego 11°Brix
Odporność na chlor: 250 ppm przy pH 11
Przepływ: do ok. 23 m3/h
ZALETY URZĄDZENIA DO ULTRAFILTRACJI SOKÓW:
- Ultrafiltracja nie wymaga stosowania dodatkowych materiałów filtracyjnych dzięki czemu jest procesem bezodpadowym.
- Poddany ultrafiltracji sok charakteryzuje się bardzo wysoką klarownością.
- Urządzenie oznacza się małym zużyciem energii dzięki pracy przy niskich ciśnieniach.
- Instalacja oparta na ultrafiltracji wyróżnia się prostotą konstrukcji i łatwością obsługi.
- Cały proces oczyszczania może być całkowicie zautomatyzowany.
-
Urządzenia dla mleczarstwa
Produkujemy zbiorniki kwasoodporne do różnych zastosowań:
Zbiorniki magazynowe kwasoodporne do 200 m3
- zbiornik do mleka
- zbiornik śmietanki , serwatki
- zbiornik proszku mleka lub serwatki
- zbiornik kwasoodporny na wodę
Zbiorniki procesowe (aseptyczne, z nadciśnieniem lub bezciśnieniowe)
- zbiornik fermentacyjny
- mieszalnik
- krystalizator serwatki
- creamer
- matecznik
- zbiornik gęstwy serowej
Kotły serowarskie
- kocioł serowarski do serów dojrzewających
- kocioł do twarogów kwasowych - koagulator
- kocioł do produkcji cottage cheese
- wanna do produkcji cottage cheese
CIP - Automatyczna stacja mycia
w konfiguracjach wielowariantowych dostosowanych do potrzeb klienta
Wymienniki ciepła
Wymienniki płytowe:
- pasteryzator mleka
- pasteryzator smietanki
- termizator
- oziębiacz
Rurowe wymienniki ciepła:
- oziębiacz serka UF
- oziębiacz śmietan termizowanych
- oziębiacz/podgrzewacz gęstych produktów
Wymienniki lamelowe:
- nagrzewnice powiietrza w proszkowni
- ogrzewacz powietrza
- oziębiacz powietrza
Inne urządzenia:
- prasy do sera
- odzielacz serwatki
- krajalnica do sera
- blender do roztwarzania dodatków
- odgazowywacz mleka i śmietanki
- skraplacz bezprzeponowy
- formy do sera
- kratki ściekowe kwasoodporne
oraz wiele innych urządzeń
-
Armatura kwasoodporna
W naszej ofercie dostaw jest armatura kwasoodporna do zastosowań w przemyśle spożywczym w pełnym zakresie wg. norm DIN, CAL, ISO, PL, SMS