15-727 Białystok,

ul. Hetmańska 38

tel. +48 85 664 55 00

fax +48 85 664 55 09

Produkcja

  • Linia do produkcji serków ziarnistych typu cottage cheese lub grani

    Linia do produkcji serków ziarnistych typu cottage cheese lub grani

    Linia na bazie kotłów jest nowoczesnym układem zapewniającym:

    • zmechanizowane i automatyzowane przeprowadzenie procesów technologicznych w zamkniętych urządzeniach z możliwością uzyskania warunków sterylnych
    • uzyskanie wysokiej jakości produktu o kształtnym ziarnie,
    • automatyczne mycie całości linii
  • Linie do produkcji napojów fermentowanych

    Linie do produkcji napojów fermentowanych

    Oferujemy linie do produkcji napojów fermentowanych: jogurtu naturalnego i smakowego, biojogurtu, kefiru, mleka ukwaszonego smietany oraz maślanki.

    Oferowane przez nas linie są projektowane z uwzględnieniem potrzeb klienta oraz warunków będących w danym zakładzie i charakteryzują się m.in.:

    • aseptycznymi warunkami produkcji
    • możliwością wytwarzania szerokiej gamy produktów na tej samej linii
    • automatycznej kontroli procesu produkcyjnego
  • Linie do produkcji twarogu tradycyjnego

    Produkcja twarogu tradycyjnego odbywa się kotłach koagulacyjnych i na prasach twarożkarskich w technologii chustowej.

  • Linie do produkcji serów typu solan

  • Linie do produkcji serów dojrzewających

    Linie przeznaczone są do produkcji serów typu holenderskiego w technologii formowania w formach lub multiformach z tworzywa sztucznego. Przebieg procesu technologicznego jest zautomatyzowany.

  • Linie do produkcji proszku mlecznego i serwatkowego

    Linie suszarnicze przeznaczone są do proszkowania mleka odtłuszczonego, mleka pełnego i serwatki. Na wyparkach można ponadto zagęszczać soki owocowe oraz inne roztwory o właściwościach fizykochemicznych zbliżonych do mleka. W suszarniach rozpyłowych można suszyć inne produkty o właściwościach fizykochemicznych zbliżonych do mleka zagęszczonego np. jaja, koncentrat buraczany.

     

  • Instalacje odzysku chłodu i ciepła

    Instalacja odzysku ciepła i chłodu przeznaczona jest dla zakładów produkcyjnych gdzie proces technologiczny wymaga podgrzania i ochłodzenia produktów. (bez możliwości regeneracji ciepła).

    Wykorzystano tu wodę jako czynnik pośredni.

    Zastosowanie wody będącej nośnikiem energii pozwala na akumulację energii i w odpowiednim momencie cyklu produkcyjnego jej wykorzystanie do procesów oziębiania i podgrzewania produktu.

    Korzyści z zastosowania instalacji

    • zmniejszenie zużycia pary
    • zmniejszanie zużycia wody lodowej
    • zmniejszenie do 0 zużycia wody technologicznej wykorzystywanej do procesów schładzania
    • zmniejszenie ilości ścieków

    W związku z tym następuje szybki zwrot kosztów inwestycji

  • Atomatyczne solownie

  • Linie do krystalizacji serwatki

  • Linie do pakowania serów z wykorzystaniem robota

  • Linie do ultrafiltracji i nanofiltracji soków

    Urządzenie do filtracji soków owocowych metodą filtracji membranowej typu „cross-flow” posiada zdolność separacji soku owocowego na jego składniki w zależności od ich budowy molekularnej, kształtu i wielkości. Właściwości rozdziału determinuje rozmiar porów zastosowanej membrany.

    DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI MODUŁÓW MEMBRANOWYCH

    Granica rozdziału: masa cząsteczkowa 150.000 (odnosi się do globularnej cząsteczki standardowej).

    Ciśnienia:

    • normalne: ciśnienie wejściowe 5,0 bar
    • ciśnienie podstawowe 1,8 bar
    • ciśnienie wejściowe maks.: 6,0 bar
    • ciśnienie podstawowe min.: 0,7 bar

    Temperatury: normalna: 52-55°C maks. 57°C

    Zakres pH: stabilność przy pH 1,5 – 12 (w zależności od temperatury)

    Przepuszczalność (flux) wody: 400 – 600 l/m2h przy czystych membranach

    Przepuszczalność (flux) produktu: ok. 80 – 120 l/m2h w przypadku soku jabłkowego 11°Brix

    Odporność na chlor: 250 ppm przy pH 11

    Przepływ: do ok. 23 m3/h

    ZALETY URZĄDZENIA DO ULTRAFILTRACJI SOKÓW:

    • Ultrafiltracja nie wymaga stosowania dodatkowych materiałów filtracyjnych dzięki czemu jest procesem bezodpadowym.
    • Poddany ultrafiltracji sok charakteryzuje się bardzo wysoką klarownością.
    • Urządzenie oznacza się małym zużyciem energii dzięki pracy przy niskich ciśnieniach.
    • Instalacja oparta na ultrafiltracji wyróżnia się prostotą konstrukcji i łatwością obsługi.
    • Cały proces oczyszczania może być całkowicie zautomatyzowany.
  • Urządzenia dla mleczarstwa

    Urządzenia dla mleczarstwa

    Produkujemy zbiorniki kwasoodporne do różnych zastosowań:

    Zbiorniki magazynowe kwasoodporne do 200 m3

    • zbiornik do mleka
    • zbiornik śmietanki , serwatki
    • zbiornik proszku mleka lub serwatki
    • zbiornik kwasoodporny na wodę

    Zbiorniki procesowe (aseptyczne, z nadciśnieniem lub bezciśnieniowe)

    • zbiornik fermentacyjny
    • mieszalnik
    • krystalizator serwatki
    • creamer
    • matecznik
    • zbiornik gęstwy serowej

    Kotły serowarskie

    • kocioł serowarski do serów dojrzewających
    • kocioł do twarogów kwasowych - koagulator
    • kocioł do produkcji cottage cheese
    • wanna do produkcji cottage cheese

    CIP - Automatyczna stacja mycia

    w konfiguracjach wielowariantowych dostosowanych do potrzeb klienta

     

    Wymienniki ciepła

    Wymienniki płytowe:

    • pasteryzator mleka
    • pasteryzator smietanki
    • termizator
    • oziębiacz

    Rurowe wymienniki ciepła:

    • oziębiacz serka UF
    • oziębiacz śmietan termizowanych
    • oziębiacz/podgrzewacz gęstych produktów

    Wymienniki lamelowe:

    • nagrzewnice powiietrza w proszkowni
    • ogrzewacz powietrza
    • oziębiacz powietrza

    Inne urządzenia:

    • prasy do sera
    • odzielacz serwatki
    • krajalnica do sera
    • blender do roztwarzania dodatków
    • odgazowywacz mleka i śmietanki
    • skraplacz bezprzeponowy
    • formy do sera
    • kratki ściekowe kwasoodporne 

    oraz wiele innych urządzeń

  • Armatura kwasoodporna

    W naszej ofercie dostaw jest armatura kwasoodporna do zastosowań w przemyśle spożywczym w pełnym zakresie wg. norm DIN, CAL, ISO, PL, SMS

    Pobierz katalog